Waarom is zalmfabrikant Foppen zo stil?

door Fleuriëtte van de Velde

Visfabrikant Foppen riskeert flinke imagoschade
De directie van visbedrijf Foppen is onzichtbaar in de salmonella-affaire. Onverstandig, want een goed gemanagede crisis loopt met een sisser af
Drie doden en 950 zieken vielen er door de met salmonella besmette gerookte zalm van de firma Foppen uit Harderwijk. Die aantallen zijn voor Nederlandse begrippen ongekend.
Er zijn wel vaker schandalen rond voedsel, maar zelden worden zo veel mensen ziek, laat staan dat er doden vallen. Dat gebeurde de laatste vijftig jaar slechts twee keer eerder.
Je zou verwachten dat directeur Jan Foppen publiekelijk zijn verontschuldigingen uit, en op zijn minst zijn medeleven met de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers toont. En dat hij duidelijk uitlegt wat er aan de hand is. Want hoe die ‘zalmschalen’ met salmonella besmet konden raken, weet nog steeds niemand.

Empathie
Maar niets van dat alles. In wat inmiddels bekendstaat als de ‘zalmonella-affaire’ is het bedrijf nu al weken onzichtbaar. Op de www.foppenpalingenzalm.nl staat pas sinds dit weekend wat meer informatie. Dit gebrek aan openheid en empathie kan Foppen duur komen te staan.
Consumenten laten de zalm begrijpelijk massaal links liggen. Afgezien van de financiële schade voor het bedrijf – de eerste Nederlandse claims zijn onderweg en als de honderd Amerikaanse gedupeerden genoegdoening eisen, kan de visfabrikant helemaal zijn borst nat maken – loopt Foppen door zijn lakse houding mogelijk grotere averij op: imagoschade. Dan kan de affaire het bedrijf nog jaren achtervolgen.

Gouden regels
Dom, want dat hoeft niet. Uit tal van eerdere zaken blijkt dat een goed gemanagede crisis met een sisser afloopt. ‘Goed gemanaged’ betekent volgens de gouden regels van crisisismanagement: handel snel en wees open, eerlijk en transparant.
Toen er in 1993 bekend werd dat in de potjes babyvoeding van Olvarit schoonmaakmiddel bleek te zitten, stond de voltallige directie van Nutricia diezelfde ochtend de pers te woord op het hoofdkantoor. Binnen een jaar was Nutricia van de affaire hersteld.
Beter laat dan nooit. Hop meneer Foppen, laat u zien. Al is het maar uit fatsoen richting de vele gedupeerden.
Salmonella kan voorkomen in kippen-, kalfs- en varkensvlees, visproducten, rauwe eieren, bepaalde zuivelproducten en in groenten en fruit. Kinderen tot 5 jaar, zwangere vrouwen, zieken en bejaarden worden sneller ziek na een besmetting. De kans bestaat dat zij een vochttekort oplopen.