Kwart baby’s heeft te veel kwik in lichaam

Belgen hebben behoorlijk veel kwik in hun lichaam, blijkt uit Europees onderzoek. De oplossing: andere vis eten.
Onderzoek in zeventien Europese landen op basis van haarstalen bij moeders en hun jonge kinderen besluit dat ongeveer 1.886.000 kinderen in Europa bij hun geboorte blootgesteld zijn aan te veel kwik (meer dan de veiligheidsgrens van 0,58 microgram kwik per gram haar). Nederland heeft niet aan het onderzoek meegedaan.
Ongeveer 200.000 kinderen hebben meer dan 2,5 microgram kwik per gram haar. Die waarde beschouwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) als het absolute maximum en gevaarlijk.
‘In België hebben we de haarstalen van 129 moeders en hun kinderen geanalyseerd, een betrouwbare steekproef in de groep van vruchtbare vrouwen tussen 18 en 45 jaar’, zegt Gudrun Koppen, onderzoekster bij het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (Vito). ‘28 procent van de kinderen had meer kwik in het lichaam dan veilig is.’
Moeders geven het giftige kwik al tijdens de zwangerschap door, via het navelstrengbloed.
‘Op basis van het aantal geboortes in ons land zouden in theorie elk jaar ongeveer 36.500 kinderen bij hun geboorte al aan te veel kwik zijn blootgesteld. Gelukkig komt niemand boven het plafond van de WGO uit’, zegt Koppen.
Kwik komt in het milieu door de verbranding van fossiele brandstoffen en wordt opgenomen door vissen. Onderzoekers zien dan ook een rechtstreeks verband tussen kwik bij de mens en het eten van vis.
‘Kwik zit vooral in roofvissen, zoals marlijn of zwaardvis maar ook in sommige tonijnsoorten, omdat zij hoger in de voedselketen staan en zo meer kwik opstapelen door het eten van kleinere vissen en plankton’, legt Koppen uit.
In het Europees onderzoek scoren Spanje en Portugal dan ook niet toevallig het slechtst en Hongarije het best. ‘Spanjaarden leven van vis en eten veel roofvissen. Hongaren zijn geen viseters.’
‘Ook de Belgen doen het niet goed’, zegt Koppen. ‘Wij hebben beduidend meer kwik in ons bloed dan gemiddeld in Europa.’

Lager IQ

Is dat erg? Ja, kwik kan de ontwikkeling van kinderen remmen en tot ontwikkelingsstoornissen leiden. Bij heel grote hoeveelheden is de kans op een lager IQ groot.
Uit onderzoek bij kinderen op de Faeröereilanden bleek dat kinderen met 1 microgram kwik per gram haar (dubbel zoveel als de veiligheidsgrens) anderhalve tot twee maand achterstand oplopen tegen de leeftijd van zeven jaar.
Koppen: ‘Wie een lager IQ heeft, komt ook moeilijker aan de bak en zal later minder verdienen.’
‘Daarom zou het niet slecht zijn als we wat minder tonijn kopen. Kleinere en jonge vissen zijn beter, omdat ze nog niet zo veel kwik hebben binnengekregen.’

Bron: De Standaard