Lake Titicaca
Het Titicacameer is het grootste meer van Zuid-Amerika, met een oppervlakte van 8340 km². Het ligt in de Andes tussen Peru en Boliviaop 3812 meter boven de zeespiegel, en is het hoogste commercieel bevaarbare meer ter wereld. De diepte is gemiddeld 140-180 meter, maximaal 280 meter. Er monden 25 rivieren in het Titicacameer uit, maar geen hiervan is van bijzondere betekenis. In het meer liggen 41 eilanden. Sommige hiervan zijn dichtbevolkt. De bekendste eilanden zijn Isla del Sol, Amantaní en Taquile.
Het meer is in twee delen verdeeld, een kleiner meer ten zuidoosten van het hoofdmeer is via de Straat van Tiquina met de rest van het meer verbonden. Niet ver van het meer liggen de ruïnes van de stad Tiahuanacu, die zijn bloeitijd kende tussen 500 en 1000 n.Chr. Eigenlijk ligt een deel van de stad zelfs onder de waterspiegel.
Wij bezochten het meer om er te gaan duiken, op zoek naar een wonderlijke, maar met uitsterven bedreigde bewoner, de reuzenkikker. Deze rana gigante leeft hoofdzakelijk onder water, en is zelfs door de bekende Franse duiker Jacques-Yves Cousteau gespot op 120 meter diepte. De kikker kan tot 50 cm groot worden, gemeten van zijn bek tot uitgestrekte achterpoot, en een kg zwaar zijn. Hij heeft bijzondere eigenschappen om te overleven in de extreme omstandigheden van Titicaca waaronder een hoge ultraviolette straling, koude temperaturen en weinig zuurstofgehalte. De kikker heeft grote plooien in zijn huid waardoor hij ademt en aangepaste kleine longen waardoor bloed stroomt met veel rode bloedcellen. Hun eieren plaatsen ze in de stengels van de totora, maar deze zijn geliefd door de forel, koningsvis en de lokale bevolking. De rana wordt vereerd, want volgens lokaal geloof heeft de kikker goddelijke krachten en zorgt voor regen. Dit geloof komt waarschijnlijk omdat de rana, voordat het gaat regenen, naar de oppervlakte van het meer komt. De lokalen nemen de amfibie gevangen om deze vervolgens op te offeren wanneer het begint te regenen. De reuzenkikkers worden uiteindelijk geconsumeerd door de bevolking als een gerecht, plato turístico, maar ook wordt jugo de rana (kikkersap) geconsumeerd, wat volgens geloof, zorgt voor het goed functioneren van de hersens. Ten slotte gelooft men dat het sap een afrodisiacum is.
Zie onder TV-documentaires de film Titicaca.