Kachi Rabari

De Rabari, zijn nomadische vee- en kameelherders die voornamelijk in de Indiase deelstaten staten Gujarat, Punjab en Rajasthan leven. Het woord “Rabari” betekent “buitenstaanders”, een eerlijke beschrijving van hun status binnen de Indiase samenleving.
Wij bezochten verschillende Rabarigroepen in Gujarat. Terwijl de vrouwen zich thuis bezig houden met het maken van schitterend borduurwerk, de aankleding van hun huis en het maken van zilveren sieraden, trekken de herders door het land op zoek naar vruchtbare grond voor hun dieren. Bertie en ik waren zeer onder de indruk van de enorme gastvrijheid van deze mensen. Iedereen wilde ons graag hun huis laten zien zonder iets aan te bieden om te verkopen. Toeristen hebben we in deze dorpjes overigens niet gezien.
Eén keer per jaar keren de herders terug naar hun dorp om in hun levensonderhoud te voorzien door melk te verkopen. In het verleden waren het volledig nomaden, nu zijn het semi-nomaden. Tegenwoordig hebben veel Rabari de nomadische levensstijl verlaten voor een modern leven en vestigen zich in de steden.